De ruim 400 Nederlandse gemeenten verspillen jaarlijks 300 tot 400 miljoen euro doordat ze inefficiënt en amateuristisch omgaan met hun vastgoed. Dit blijkt uit een rapport van de TU Delft dat in handen is van Nieuwsuur.
Gas en licht
De verspilling heeft verschillende redenen. Gemeenten gaan niet efficiënt om met de exploitatiekosten zoals gas, water, licht en onderhoud. Uit het rapport blijkt dat commerciële vastgoedbeleggers 20 procent goedkoper uit zijn dan Nederlandse gemeenten. Gemeenten kunnen op de exploitatiekosten zo’n 180 miljoen euro bezuinigen.
Bezit
Ook weten gemeenten vaak niet wat ze aan vastgoed bezitten. Een voorbeeld is de gemeente Amsterdam. Een jaar geleden vroeg VVD-gemeenteraadslid Daniel van der Ree hoeveel vastgoed de gemeente bezat. Amsterdam schatte het aantal op zo’n 1000 gebouwen. Onderzoek toonde aan dat het bezit veel omvangrijker was. “Uiteindelijk bleek dat de gemeente veel meer panden in haar bezit had dan ze aanvankelijk dacht. In totaal 2300″, aldus Van der Ree.
Extra inkomsten
Daarnaast verhuren gemeenten hun commerciële vastgoed (woningen, kantoren, winkels en bedrijfsruimte, 15 procent van de totale vastgoed portefeuille) niet tegen marktprijzen. Professor De Jonge van de TU Delft: “Onderzoek heeft aangetoond dat corporaties met vergelijkbare portefeuilles circa 30 procent hogere inkomsten halen. Aan de commerciële beleggingskant wordt zelfs tot 90 procent hogere inkomsten bereikt.”
Volgens De Jonge toont dit aan dat gemeenten onnodig geld laten liggen en met het commerciëler verhuren van gebouwen zeker 100 miljoen aan extra inkomsten kunnen behalen.
Leegstand
Tot slot wordt het gemeentelijk vastgoed weinig efficiënt gebruikt. Schoolgebouwen staan vaak dagdelen leeg, wijk- en buurthuizen worden beperkt gebruikt en maatschappelijke organisaties gebruiken vaak onnodig veel ruimte omdat zij geen inzicht hebben in de feitelijke kosten. Daar is een jaarlijkse besparing mogelijk van zo’n 70 miljoen euro, aldus professor De Jonge.
In totaal bezitten gemeenten gezamenlijk meer dan 10.000 gebouwen. De waarde van het totale gemeentelijke vastgoed wordt geschat tussen 23 miljard euro (boekwaarde) en 35 miljard euro (WOZ-waarde).
Bron: