WikiHouse is een opensource bouwpakket systeem. Doel is iedereen in staat te stellen een huis of een ruimte te ontwerpen, te downloaden en de onderdelen te kunnen uitzagen (op een computergestuurde freesmachine). De onderdelen kunnen zonder
specialistische kennis en vaardigheden samengevoegd worden tot een WikiHouse.

makers_faire_new_york

De techniek is gebaseerd op het maken van een ‘huis’ door het in elkaar zetten van multiplex passtukken zonder dat schroeven of spijkers nodig zijn. De passtukken sluiten nauwkeurig op elkaar aan en de verbindingen worden door wiggen vastgeklemd. Door het vormen van frames en raamwerken ontstaat een stabiel en ruimtelijk systeem.

wikihouse_rooftop

De ontwerpen voor een WikiHouse worden wereldwijd gedeeld. Iedereen kan het ophalen of zelf tekenen en beschikbaar stellen. Er wordt getekend in het vrij downloadbare programma SketchUp. De onderdelen van 18mm multiplex kunnen op (alle) CNC-freesmachines uit standaard platen worden gehaald.

from_wikihouseRio

Van de losse stukken worden eerste raamwerken gemaakt. Als die rechtop staan worden ze onderling gekoppeld en vastgezet. De hele rij raamwerken wordt met platen dichtgezet.

wikihouse_frame

Bron:

hollandwikihouse.nl