Bouwend Nederland ziet in schoolgebouwen mogelijkheden om de door de economische crisis zwaar getroffen bouwsector aan werk te helpen.

De brancheorganisatie baseert zich op onderzoek van het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB), waaruit blijkt dat het huidige tempo van nieuwbouw en vervanging impliceert dat een schoolgebouw 100 jaar zou moeten meegaan. Maar daar zijn ze niet op ontworpen, aldus voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland dinsdag in een verklaring. Het onderzoek leert ook dat minder dan 7 procent van de scholen een energielabel van C of lager heeft.

„Daarmee is niet gezegd dat de scholen die nog geen label hebben ook slecht scoren. Wel is het een indicatie dat er nog veel moet gebeuren. De focus zou moeten liggen bij renovatie en verduurzaming van scholen en het realiseren van vervangende nieuwbouw”, aldus Verhagen.

Bouwend Nederland heeft een database aangelegd, waarin alle onderwijsgebouwen staan met locatie, vloeroppervlak, bouwjaar en eventueel energielabel. „Hiermee kunnen onze leden zelf actief scholen benaderen en met hen slimme voorstellen voor onderhoud, renovatie en verduurzaming bedenken. Als gemeente, schoolbestuur en bouwbedrijven slim samen werken, dan kunnen we de komende jaren een enorme kwaliteitsslag maken.”

Nederland telt ongeveer 10.000 schoolgebouwen, waarvan 8000 voor het basisonderwijs. Gemiddeld zijn schoolgebouwen 38 jaar oud, „en we zien dat de kwaliteit en functionele geschiktheid ervan onder druk staan”, aldus Verhagen.

De voormalig CDA-leider trad in juli aan als voorzitter van Bouwend Nederland als opvolger van Elco Brinkman.

Bron:

telegraaf.nl