Langzaam wint de Tiny-house beweging wereldwijd terrein. Ook in Nederland houden steeds meer mensen zich er mee bezig. Het gaat om mensen die leven in kleine (zelfgebouwde) huisjes vrij van een hypotheek.

Volgens Wikipedia mag je een huis een tiny house noemen als deze kleiner is dan 37 m2. Het zijn geen tijdelijke vakantiewoningen, maar serieuze woningen om permanent in te verblijven. De woningen moeten net zolang meegaan als een “grote” woning.

Bouweisen belemmering

Wie zelf een tiny house wil (laten) maken, loopt direct tegen een probleem aan, namelijk tegen wettelijke bouweisen. Zo moeten woningen bij nieuwbouw bijvoorbeeld een plafondhoogte hebben van 2,6 meter. Iets wat bij een tiny house niet vanzelfsprekend is. Een andere probleem is dat Nederland dichtbevolkt is. Waar kan je (in de Randstad) een bouwkavel vinden om je eigen tiny-house op te plaatsen. Toch komt er steeds meer interesse in deze kleine vorm van wonen.

Een tiny house voor € 45.000

Het bedrijf Sustainer Homes levert sinds kort volledig zelfvoorzienende woningen die zijn gemaakt van zeecontainers. Op de website kan je direct je eigen woning samenstellen. Een energie positieve woning van 30 m2 kan worden geleverd vanaf €45.000. Een volledig ingerichte woning van 30 m2 off-grid begint bij €70.000.

Sustainer Home
Sustainer Home 1.0

In de gaten houden

Er zullen nog veel hobbels genomen moeten worden voordat tiny houses in Nederland echt door zullen breken. Toch is het in een interessante ontwikkeling om in de gaten te houden. Enerzijds vanuit ecologisch oogpunt, maar ook vanuit de innovatie die je gaat zien bij de ontwikkeling van deze woningen. Daarnaast is het een interessante geachte dat mensen echte vrijheid ervaren als ze vrij zijn van een hypotheek. Wat zullen we dan gaan doen, wat nu niet kan?

Inspiratie

Kijk op Pinterest voor inspiratie van tiny-houses:

Tiny houses op Pinterest